
Yıldız Teknik Üniversitesi Yıldız Teknopark ev sahipliğinde 29-30 Mayıs 2025 tarihlerinde düzenlenen Afet Teknolojileri Zirvesi 2025 (Disaster Tech Summit 2025)’nde bölümümüz öğretim üyesi Prof. Dr. Volkan Karabacak’a Jüri Özel Ödülü…
“Önlem almak, kurtarmaktan daha etkilidir!” mottosu ile yola çıkılan zirvede afet teknolojileri alanındaki inovatif gelişmeler ele alınarak, akademisyenler, sektör uzmanları ve öğrencilerle bilgi alışverişi sağlanmıştır. Etkinlik çerçevesinde, düzenlenen proje yarışmasında, afet teknolojileri, dijital güvenlik, sürdürülebilir şehircilik, enerji yönetimi, ulaşım sistemleri gibi çeşitli inovatif konulara odaklanılmıştır. Onlarca başvuru arasından seçilen 30 proje afet teknolojileri başta olmak üzere bilişim, sağlık, enerji, güvenlik, inşaat, ulaşım ve finans gibi farklı sektörlerden şirketler ve uzmanlar arasından oluşturulan jüri tarafından değerlendirmeye tabi tutulmuştur.
Prof. Dr. Volkan Karabacak tarafından önerilen “Earthquake DAM” adlı proje, yapılan jüri değerlendirmesi sonucunda afetlere hazırlık ve müdahale konularında teknoloji temelli çözümlerin geliştirilmesine sunduğu katkı ile, Jüri Özel Ödülü almaya hak kazanmıştır.
“Earthquake DAM” adlı proje, sismik aktiviteyi ve su akışını gerçek zamanlı olarak sürekli izleyen entegre, yapay zeka destekli bir erken uyarı sistemi önermektedir. Tahmini analizler kullanan sistem, depremle ilişkili olası bir baraj hasarını değerlendirerek, taşkın yatağındaki yetkililere ve sakinlere anında uyarılar göndermek ve zamanında tahliyeyi sağlamak üzerine kurgulanmıştır. Türkiye'nin en yoğun nüfuslu şehirlerinden biri olan Eskişehir'i bir test sahası olarak değerlendiren bu yenilikçi sistem, 7+ büyüklüğünde depremler üretebilen Dodurga Fayı üzerinde bulunan 400 milyon metreküplük Porsuk Barajı’na odaklanmıştır. Olası bir baraj gövdesi deformasyonunun, 1 milyon nüfusa sahip ve 30 kilometre uzaklıktaki taşkın yatağında bulunan Eskişehir kentinin de zarar görmesine yol açabileceği modellenen proje önerisinde, kalabalık ve multidisipliner bir proje ekibi ile dünya çapında diğer yüksek riskli bölgeler için de hayata geçirilebilecek bir çözüm sunulması, son teknoloji izleme teknolojileri ve kamu uyarı mekanizmaları aracılığıyla afet dayanıklılığının arttırılması hedeflenmiştir.